Dat er een double dip recessie aan zou komen is onwaarschijnlijk, zei topman Gerrit Zalm van ABN Amro Bank donderdag tijdens een toelichting op de halfjaarcijfers van de staatsbank. De voormalige minister van Financiën houdt er wel rekening mee dat er een periode aanbreekt van lage economische groei.
Net als veel andere grootbanken in Europa, waaronder Rabobank, hoefde ABN minder geld opzij te zetten voor mogelijke oninbare leningen. De stroppenpot hiervoor bedroeg over de eerste helft van het jaar 348 miljoen euro, ruim de helft minder vergeleken met vorig jaar.
ABN Amro
,,De kredietvoorzieningen daalden, hetgeen de eerste tekenen van verbetering van de Nederlandse economie weerspiegelt. Wij blijven echter voorzichtig en gaan ervan uit dat het niveau van de kredietvoorzieningen in de rest van het jaar boven het lage niveau van de eerste zes maanden zal uitkomen”, aldus Zalm.
Desondanks leed Staatsbank ABN Amro een nettoverlies over de eerste helft van bijna 1 miljard euro. Maar dat kwam vooral door een aantal eenmalige lasten, onder meer gerelateerd aan de verkoop van bedrijfsonderdelen en de integratie van Fortis. Ook herstructureringskosten drukten de resultaten.
Rabobank
Gecorrigeerd voor deze posten steeg de nettowinst met 57 procent naar 325 miljoen euro. ,,Dit onderliggende resultaat was te danken aan een toename van de baten, hoofdzakelijk door een groei van de kredietportefeuille, en een verbetering van de marges op spaarproducten door verbeterde marktomstandigheden'', aldus Zalm.
Rabobank, die een dag eerder zijn halfjaarcijfers publiceerde, gaat net als ABN uit van een beperkte economische groei in de tweede helft van 2010. ,,Het economisch herstel is nog broos, maar ook in Nederland is een voorzichtige opleving merkbaar. Hierdoor gaat het financieel beter met veel van onze klanten'', zei bestuursvoorzitter Piet Moerland.
Reserveringen
De reserveringen voor voorzieningen voor kredietverliezen over de eerste helft van het jaar bij Rabobank halveerden tot 569 miljoen euro dankzij het economisch herstel.
Rabobank, een van de grootste banken voor agrarische bedrijven wereldwijd, behaalde over de eerste zes maanden een nettowinst van 1,66 miljard euro, een stijging van 26 procent ten opzichte van de eerste helft van 2009.
De veel kleinere Friesland Bank, met veel kleine en middelgrote Nederlandse bedrijven als klant, moest - tegen de trend in - juist veel meer geld opzijzetten voor slechte leningen. Daardoor halveerde de nettowinst in de eerste helft tot 5 miljoen euro. ,,De uitdagende economische omstandigheden waarin veel bedrijven moeten opereren, hebben in het zakelijk bedrijf geleid tot een hoger voorzieningenniveau. In Nederland zijn de effecten van de crisis nog voelbaar'', aldus een woordvoerster van de bank.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl